OBJECT

The gallery at the promenade site is situated right on the promenade to make it as easy as possible for the people passing by to visit. The height and width of the gallery is same as the height of the North Classroom building. The gallery is rotated away from the hottest noon sunlight. Extensive heat from the sun is dealt with by opening the large glass walls on both sides. The original cube shape is substracted by the promenade. Cube inside the outer cube is rotated 90 degrees to provide interesting inside views. After that the inside cube is connected down to the structure.

 

Structure extends under the promenade providing space for art projections from below and creating a seating for people passing by. Circulation path starts from large high lobby space, follows a narrow series of exhibition spaces between the folds all the way to a larger exhibition space on the fourth level. Gallery presents digital student work. Copper sheeting is at a medium patinated stage.

 

EDGE

CU building site is at an traffic intersection and therefore it is affected by two axes. Structure is folded in two directions. Main windows are facing towards Larimer Square and away from the hottest midday sunlight. Because the building is at a very exposed site the entrance can be located on the back side of the building mass to provide the art displayed as much visibility towards the street as possible. For the same reason the height of the building does not match the neighboring buildings. It stands out as the landmark of the Larimer Square. Maintenance, security and restrooms are located in a cube shaped space that lifts the inner cube up to create a floating illusion. Inside space is mostly for traditional art and the outside surfaces only for digital projections. The circulation follows the path around inner cube to the third level where the projections on the first floor roof can only be seen. Copper sheeting is at a very patinated stage where copper has received a completely green patina.

 

Timo Jyrinki
Design Studio III, University of Colorado Denver
Instructor: Barbara Ambach, Annicia Streete
Fall 2014

INFILL

The gallery at the Lawrence building lobby is located partially inside and outside of the lobby space. The original cubed shape was extended out in two directions. The gallery creates a 23 feet wide (equal to the height of the lobby) sector that extends from outside space through the existing curtain wall and across the lobby space. The lobby space becomes a dynamic space.When situating the gallery, the existing space was carefully studied and the unused spaces were identified. For example the round unused space right adjacent to the entrance is now functioning as an access to the stairs leading to the second floor gallery. People walking towards elevators can visit the gallery in different ways: By walking through, having coffee at the first level or exploring all of the spaces. Gallery is orientated to gather most of the very few available sunlight at the site. When the building is open to public, access to the gallery is available only from inside. When the building is closed, access is possible only at the outer part of the gallery. The art at the gallery is both digital and traditional art. Copper sheeting is at its first unpatinated stage and is going to be maintained to keep the original colour and shininess.

 

The abbreviation CU comes from the University of Colorado Denver and is also the chemical symbol of copper in the periodic table of elements. I have created a structure that experiments with the possibilities of material, light and space. The structure consists of glass core and copper sheeting. Glass core is made out of glass parts that are reinforced with steel framing. Parts are welded together to give the structure a load bearing capability. Framing has openings to allow light to bounce inside the structure. The whole structure is folded in different ways to create functions and spaces.

 

It is typical for the CU gallery spaces to be narrow to give the visitor a feeling of walking in between folded spaces. All spaces of circulation including stairs are used as exhibition spaces. Circulation is two way giving the visitor a chance for a second look of the pieces of art. Digital art is in a big role in the galleries. Projections from all directions in addition to natural light will generate interesting reflections and refractions for the visitor to experience.

Architecture is created by modifying the structure in three different ways:

 

-Folding the copper structure to create spaces

-Exposing the glass from underneath the copper layer by peeling away copper sheeting either from one side or both sides 

-Controlling the level of patina of the copper

 
 

INFILL

OBJECT

EDGE

 

CUbe Galleries

© 2015 Timo Jyrinki

  • Instagram Basic Black